Trend Dent
İmplant
İmplant nedir?
Dental implantlar; doğal diş kökünü taklit eden titanium vidadır. Çene kemiğine yerleştirilir, iyileşme süresi sonunda üstüne porselen diş yapılır. İmplant, diş hekimliği alanında 1980’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlamıştır. Diş eksikliği olduğu zaman boşluk sahanın önündeki ve arkasındaki dişleri kesmeden, porselen diş yapmak mümkün olmuştur. Birçok hastamız hareketli damak protezlerinden kurtulup, sabit porselen dişlere kavuşmuştur.
İmplant Nasıl Yapılır?
Hastanın sağlıklı diş etleri ve uygun çene kemiği olup olmadığı kontrol edilir. Sistemik bir engeli olmayan hastanın implant tedavisi başlayabilir. İmplantta yaş sınırı yoktur. Yaşlı hastalara da uygulanabilir özelliğe sahiptir. Diş çekildikten hemen sonra implant operasyonu yapılabilmesi için herhangi bir iltihaplanma durumu var mı yok mu kontrol edilir. Yoksa uygulamaya başlanabilir ancak tersi bir durum söz konusu ise iltihabın iyileşmesi beklenir.
İmplant operasyonu 10-15 dakika kadar sürer. Hastanın özel bir durumu yok ise lokal anestezi (dolguda kullanılan uyuşturma) tercih edilir. Çene kemiği ile vidanın birbirine kaynaşması 2-4 ay arasında tamamlanır. Operasyondan 1 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir. İmplant operasyonundan hemen sonra geçici diş yapılabilir.
Avantajları nelerdir?
İmplant yapılan bölgede kemik erimesi durur. En önemli avantajı da budur. Aslında implant yaptırmak geleceğe bir yatırımdır. Çünkü fonksiyon görmeyen kemikte ciddi kemik erimesi gözükür. Köprü gövdesi, total ve hareketli protez damakları altında her zaman kemik erimesi devam etmektedir.
Köprü yapılırken boşluk sahanın yanındaki dişlerin kesilmesi gerekir. Ayrıca köprüde dişler birbirine bağlanır. İmplant yapıldığında sağlam dişlerin kesilmesine gerek kalmaz ve en önemlisi dişler tek tek (doğal olduğu gibi) yapılabilir.
İmplant tedavisi ile desteklenen hareketli protezler doğal dişe en yakın fonksiyon ve estetiği sağlarlar. İmplantlar sayesinde çiğneme kuvveti ve protezde tutuculuk artar.
Çiğneme kuvveti artar, besinler daha iyi çiğneneceği için sindirim problemleri ortadan kalkar.
Besinlerin tadı daha iyi alınır. Damak protezinde bu his azalmıştır. İmplantların etrafında aynı doğal dişlerde olduğu gibi sinir dokusu oluşur. Bu da besinlerin hissedilmesini sağlar.
İmplant uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?
İmplant uygulaması uzun yıllardır çok sıklıkla yapılmaktadır. Neredeyse dolgu yapmak kadar rutin bir işlem olmuştur.
Ancak implant uygulaması çok büyük ciddiyet ve özveri ile yapılması gerekir. Çünkü diğer uygulamalardan farklı olarak yapılan hataları telafisi çok daha zordur.
İmplant uygulamalarında yapılan en büyük hata planlamanın yanlış olmasıdır. İmplant çene kemiğine kaynayabilir, hastada hiçbir ağrı şikayeti olmayabilir. Fakat implantların yerleştirilme düzeninde yani planlamada hata yapıldığı taktirde hastanın yemek yemesi hatta konuşması dahi zorlaşır. Önemli olan implantın yerleştirilmesi değil; doğru yerleştirilip görevini yapmasıdır.
İmplantın çene kemiğine kaynamaması çok az görülür. İmplant uygulaması sırasında sterilizasyon kuralları en üst seviyede tutulur. Tek kullanımlık cerrahi setler kullanılmalıdır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı implant kaybı görülür.
Günümüzde hemen hemen her muayenehanede implant uygulaması yapılmaktadır. Fakat kullanılan malzemenin kalitesi ve hekimin bilgi ile becerisi çok daha fazla önem arz etmektedir.
Hastalar her zaman kısa zamanda, mümkün olduğunca az müdahale ile sonuca ulaşmak isterler. Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliği uygulamaları her geçen gün daha da kolaylaşmaktadır.
Bütün tedavilerin mümkün olduğunca kolay sonuçlanmasını her hasta kadar hekim de ister. Fakat özellikle implant uygulamalarında sonuca ulaşmak için kolay yolu değil doğru yolu seçmek çok daha önemlidir. Ülkemizde bilinçsizce yapılan implant uygulamaları sonucu mağdur olan hasta sayısının azalmasını temenni ederiz.
İmplant üzerine ne zaman diş yapılır?
Sabit porselen diş yapılacak ise 2-4 ay beklemek kemik ve implantın kaynaşması (osseointegrasyon) için yeterli olacaktır. Bekleme süresi hastanın çene kemik kalitesine bağlıdır. Öncesinde kemik oluşturma teknikleri kullanıldıysa süre 6 ayı bulabilir. İyileşme sürecinin sonunda hekim ziyareti edilir ve iyileşme başlığı implanta yerleştirilir. 3-7 gün sonrasında ölçü alınır, prova seansından sonra porselen diş implanta sabitlenir. Ölçüden sonra dişin yapımı 6 iş günü içinde tamamlanır.
Sizi Arayalım
Aşağıdaki formu doldurarak müşteri hizmetleri uzmanlarımızın sizi arayarak bilgilendirme yapmasını sağlayabilirsiniz